Най-лесните начини за почистване на сребро у дома!

Съревновавайки се със златото за сърцата и портфейлите на купувачите, среброто печели по отношение на стойността, но също така изисква подходяща грижа. В противен случай внимавайте - от ярък акцент на бижутата да не се превърнат в зле изглеждащи аксесоари.

Вечната борба на две противоположности не е заобиколила бижутерския Олимп. Както целият свят е разделен на любители на блондинките/брюнетките, така има и такива, които обичат златото, и такива, които признават само среброто. Състезавайки помежду си, среброто пленява с ниската си цена и практичност, но изисква необходимото внимание по отношение на грижата. Виждали ли сте колко бързо потъмнява небето преди буря? Същото важи и за сребърните бижута: от ярък акцент на Вашия образ, те може да се превърне в тъмното му петно.

Как да дадете дълъг „живот“ на любимите си сребърни предмети? Как сами да избелите бижута и да спестите пари за почистване? Ние ще Ви споделим най-простите, но най-ефективни начини.


Характеристики на среброто и как да го почистите?

Среброто се счита за неактивен метал, който е обект на окисляване. Това се улеснява от примеси от никел и мед, които се добавят към метала за здравина. Колкото повече мед има в среброто, толкова по-интензивно почернява.

По принцип среброто става черно, когато влезе в контакт с влага и човешка пот. Мнозина се чудят как веригата може да потъмнее след второто носене? Всъщност всичко се обяснява с проста химия. Среброто реагира със сярата и образува сребърен сулфид, който придава на продукта тъмен оттенък.

Бързото потъмняване на среброто може да бъде свързано с обилно изпотяване на човек, което в някои случаи показва нарушения в работата на сърцето и ендокринната система!

Среброто обаче може не само да потъмнява, но и да изсветлява. Това се случва под въздействието на азотната киселина, която се намира и в човешката пот. Въпреки че религиозните хора смятат това за доказателство за чистотата на човек и неговата ярка аура.

За да поддържате бижутата в добро състояние, не е необходимо да бягате до бижутерската работилница при всяко незначително замърсяване. Можете сами да коригирате ситуацията у дома, като имате под ръка:

Готови специализирани продукти, които се продават в бижутерийните магазини.

Домакински инструменти. Като помощни вещества се използват сапунен разтвор, амоняк, креда, алкохол.

Използване на механично почистване при силно замърсяване. Обикновено се използват средно твърди абразиви, които едновременно полират метала.

Почистващият препарат трябва да бъде избран в зависимост от степента на замърсяване на метала. Например, ако пръстенът е малко прашен, ще бъде достатъчно да го измиете в сапунена вода. Но ако сте работили с него в градината или в гаража, тогава най-вероятно ще се използва тежка артилерия (амоняк, ултразвук).

Когато почиствате сребърни бижута, избягвайте големи температурни промени, както и твърди четки/шмиргели.

Как да почистите сребро с тебешир?

Счукайте тебешира на прах и го смесете с малко вода. Така ще получите паста, с която можете да избършете среброто.

Внимателно разтрийте тебешира върху повърхността на декорацията. Не търкайте твърде силно, за да разхлабите или надраскате камъните в бижутата!

Как да почистите сребро със сол?

Един от най-лесните домакински материали, които можете да използвате за спонтанно почистване на Вашите бижута.

Рецепта за почистване на сребро със сол:

Изсипете чаша вода в алуминиев съд. Кипнете течността и в нея разтворете 1 чаена лъжичка сол. Ако замърсяването е остаряло, вземете повече сол. Потопете продукта в разтвора и варете не повече от 10-15 минути.

Ако забележите места със следи от корозия върху закупен сребърен предмет, това е фалшификат.

Как да почистите сребро със сода за хляб?

Содата помага да се отървете от чернотата и да върнете блясъка на продукта.

Рецепта за почистване на сребро със сода:

Разредете содата в минимално количество вода и внимателно обтрийте декорацията с получената каша. След това - изплакнете с вода.

Сухата сода действа като абразив, така че може да надраска продукт с камъни. Това е особено критично за перли, кехлибар, диаманти.

Как да почистите сребро със сапунена вода?

Сапуненият разтвор отмива добре мръсотия, прах и прясна мръсотия.


Рецепта за почистване на сребро със сапунена вода:

За да почистите сребро с камъни, достатъчно е да разредите 1 чаена лъжичка сапун / препарат в чаша топла вода. Поставете продукта в разтвора и след това изплакнете.

Как да почистите сребро с паста за зъби?

Пастата за зъби е универсален метод, който премахва добре плаката от метала и същевременно го полира.

Рецепта за почистване на сребро с паста за зъби:

Нанесете паста за зъби върху четката/гъбата и втрийте продукта с нея за няколко минути. Ако консистенцията е твърде гъста, добавете няколко капки вода.

Четка за зъби с мек косъм прониква по-дълбоко в декорираните тъкани, така че е най-добра за сложни дизайни.

Ако върху продукта остане черно, опитайте по-радикален метод. Смесете пастата за зъби с амоняк и отново избършете бижутата с нея.

Как да почистите сребро със сода бикарбонат и фолио?

Друг доста ефективен тандем за почистване на сребърни бижута с малко замърсяване.

Рецепта за почистване на сребро:

Поставете малко парче фолио и парче сребърен прибор на дъното на тенджера/купа. Напълнете го с вряща вода с разредена сода (15 грама на всеки 100 ml). Целият процес на почистване ще отнеме 10-15 минути.

Как да почистите среброто с амоняк и пероксид?

Това е най-ефективният начин, който 100% премахва замърсяванията на труднодостъпни места. Най-подходящ за продукти със сложен декор.

Рецепта за почистване на сребро с амоняк и пероксид:

Разтворете амоняк и пероксид в купа с вода. Потопете среброто в получения състав за 15 минути. Изплакнете предметите и избършете на сухо.

Как да почистите сребро с оцет?

Можете да почистите среброто и с 9% оцет, който трябва да загреете на котлона. Този метод е най-подходящ за почистване на пръстени и висулки с полускъпоценни камъни.

Рецепта за почистване на сребро с оцет:

Леко замърсяване изисква накисване за 15-20 минути. Силните ще отнемат 2-3 часа.

Как да почистите сребро с картофен бульон?

Ще се изненадате, но водата от сварени картофи е подходяща и за почистване на сребърни бижута.

Рецепта за почистване на сребро с картофен бульон:

На дъното на тиган с фолио и картофен бульон спуснете сребърния предмет. Изчакайте 5-10 минути.

Как да почистите сребро с яйчен жълтък?

Яйчният жълтък ще Ви помогне да избелите среброто от черно. Химическите елементи, които се намират в жълтъка, предпазват метала от окисляване.

Рецепта за почистване на сребро с яйчен жълтък:

Първо отделете жълтъка от протеина и попийте салфетка в него. След това разтрийте повърхността на декорацията със салфетка. Изчакайте да изсъхне и изплакнете продукта под топла вода.

Как да почистите сребро с лимонена киселина?

Този метод е подходящ за умерено замърсяване.

Рецепта за почистване на сребро с лимонена киселина:

В тенджера разредете 0,5 литра чиста вода и 100 g лимонена киселина (5 супени лъжици). Потопете бижуто в получения разтвор и изчакайте да заври. Покрийте и оставете да къкри за 30 минути.

Как да почистите сребро с ултразвук?

В повечето случаи този метод се използва във фабрики, лаборатории или специализирани работилници за бижута. Като почистващи препарати се използват бензин, сапунена вода или амоняк. Първият елемент е най-подходящ за почистване на мазни замърсители, а вторият елемент е най-добър за отстраняване на прах. Амонякът е най-ефективен в случаите, когато трябва да премахнете старите замърсявания.

Декорациите се спускат в специален контейнер с разтвор. След това се включва ултразвуковото почистване, което отнема средно от 10 до 30 минути.

Как да почистите сребро с бананова кора?

Банановата кора може да се изхвърли в боклука или да се използва за добра употреба. Например, полирайте любимия си пръстен.

Рецепта за почистване на сребро с бананова кора:

Смелете кората в блендер и избършете сребърните бижута с получената маса.

Как да почистите сребро с гумичка?

Отделете няколко минути от времето си и потъркайте внимателно бижутата си. След това - внимателно полирайте повърхността на декорацията с мека кърпа.

Как да почистите сребро с камъни у дома?

Три основни правила за почистване на продукти с камъни:

  • Бижутата с камъни не трябва да се варят или прегряват;
  • Забравете за агресивните реагенти (киселини и основи). Те могат лесно да разтворят каменната повърхност;
  • Не се препоръчва продуктът да се накисва с камъни за повече от 20-30 минути.

Всяко бижу с камъни се нуждае от индивидуален подход. В крайна сметка има минерали, които лесно могат да бъдат повредени от обикновена сода или паста за зъби.

Диамантите, изумрудите, топазите са плътни и твърди камъни, устойчиви на външни влияния, но чувствителни към високи температури. Същото важи и за гранатите и сапфирите. Препоръчително е да се почистват в хладка или топла вода. Най-безопасният начин за почистване на такива камъни е с мека кърпа, напоена със сапунена вода, без дълго накисване.

Можете също така да избършете места с декор с алкохол-съдържащи съединения (без багрила).

Перлите не обичат киселини и алкали, така че почистването с оцет / почистващи препарати е противопоказано. Опалът, седефът, лунният камък, малахитът имат средна и ниска твърдост. Те са лесни за надраскване, така че най-доброто решение е да използвате сапун или мек препарат.

Как да почистите почерняло сребро?

Нежните методи за почистване са подходящи за грижа за такива бижута, които няма да повредят горния слой на продукта.

Не се препоръчва използването на четка за зъби, амоняк и високи температури, в противен случай горният слой на продукта ще се отлепи заедно със замърсяването.

Почистването на почерняло сребро се извършва най-добре с обикновен сапун (без оцветители).

Рецепта за почистване на почерняло сребро:

Добавете малко сол към сапунения разтвор (1 супена лъжица на половин литър вода) и поставете бижутата там за 20-30 минути.

Как правилно да съхранявате сребърни бижута с камъни?

За да не събират прах сребърните бижута, най-добре е да ги съхранявате в отделна кутия. Не трупайте всички бижута на едно място, за да не ги объркате и надраскате.

Второто правило - за да не почернеят бижутата, трябва да се съхраняват на проветриво място.

Противопоказно е да държите сребърни аксесоари в задимени помещения, както и на места с висока влажност. Това допринася за бързото образуване на плака върху бижутата.

Как да защитим среброто от потъмняване?

Основното правило: трябва да се грижите за продуктите редовно, а не когато е време да бягате при бижутера.

Три основни правила, които ще удължат "живота" на Вашите продукти:

  • Съхранявайте Вашите сребърни бижута на сухо място, в специално предназначена кутия, облицована с мека кърпа.
  • Свалете бижутата преди контакт с вода.
  • Предпазвайте бижутата от контакт с кремове, парфюми, лосиони, както и мехлеми и други лекарства.