Отивате на специално събитие и не сте сигурни какво бижу да носите? Или може би просто обичате да се украсявате и през делничните дни, но не знаете какво да изберете? Има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате идеалното бижу, но има едно особено нещо, което може да сте подценили или просто да Ви се струва твърде сложно за разбиране. Това са бижутата, които Ви подхождат най-добре спрямо цвета на кожата.

Бижутата са аксесоар, който се носи директно върху кожата или близо до нея и затова имат силата да подчертаят естествената Ви красота, както прави грима. Контрастът на различни метали и камъни срещу кожата може да озари тена на кожата Ви, да подчертае цвета на очите Ви и да допълни цвета на косата Ви. И тъй като всички сме различни и влизаме в този свят с безкраен брой тонове и нюанси – нещо много красиво – важно е да помислите дали бижуто, което харесвате, прави нещо за Вашия конкретен тен на кожата. Тук ще намерите подробно ръководство стъпка по стъпка, което ще Ви помогне да изберете правилното бижу. Тогава Вашата кутия за бижута винаги ще бъде пълна с предмети, които наистина обичате и искате да носите отново и отново!

Открийте кой е Вашия тен на кожата 

Първото нещо, което трябва да знаете е, че тонът на кожата не е същият като цвета на кожата. Вашият тен на кожата (обертон) е цветът, с който сте родени. Той може да бъде повлиян от околната среда, тъй като е повърхностният слой на кожата. Точно както когато изгорим през лятото. Тенът на кожата Ви (подтонът), от друга страна, никога не се променя, като цяло винаги остава същият. Защо? Защото е свързано с Вашата етническа принадлежност, биологичен състав и генетика, както и с пигментацията и количеството меланин. Тенът на кожата Ви попада в една от тези три широки категории: студено, горещо или неутрално. И има основно два метода, които могат да Ви помогнат да разберете собствения си личен тон на кожата:

  • Най-лесният начин е да погледнете цвета на вените от вътрешната страна на ръката си, докато стоите на естествена светлина. Ако изглеждат зеленикави, това означава, че имате топъл тон на кожата. Ако те са сини или лилави, тогава вероятно имате студен тон. И ако не можете наистина да определите дали са едното или другото, тогава вероятно имате неутрален тон на кожата. 
  • Друг метод е да изследвате как кожата Ви реагира на слънцето. Ако много лесно получавате слънчево изгаряне, без кожата Ви да се опари, тогава вероятно имате топъл тен на кожата. Ако вместо това кожата Ви стане червена и попарена при излагане на слънце, тогава имате студен тон на кожата. Ако варира, значи имате неутрален тон.

Изберете цвят метал

Сега, когато знаете какъв цвят на кожата имате, ще бъде много по-лесно да намерите бижуто, което Ви подхожда най-добре! Ако имате...

  • Студен тон на кожата: Изберете леки метали като сребро, платина и бяло злато.
  • Топъл тон на кожата: Злато, розово злато, мед и месинг са най-добрият избор. 
  • Неутрален тон на кожата: Можете да използвате всичко! Имате най-доброто от двата свята.

Изберете цвета на Вашите скъпоценни камъни 

Понякога бижутата акцентират върху камъните. Затова може също да искате да знаете кои камъни са подходящи за Вашия тон на кожата. Ако имате... 

  • Студен тон на кожата: Ярките цветове изглеждат невероятно, защото добавят повече яркост. Когато става въпрос за скъпоценни камъни, трябва да имате предвид перли, син сапфир, аметист, аквамарин, рубин, изумруд, опал, танзанит и циркон.
  • Топъл тен на кожата: Земните цветове като червено, жълто, оранжево, кафяво, прасковено, зелено и тюркоаз никога няма да сбъркате, ако имате този тен на кожата. Скъпоценни камъни като александрит, морганит, перидот, мандаринов гранат, цитрин и жълти диаманти винаги са елегантен избор.

Изберете бижутата, които обичате 

Въпреки че е важно да познавате тена на кожата си и да знаете кои метали и скъпоценни камъни я допълват най-добре, никога не забравяйте цялата идея на носенето на бижута: да се почувствате красиви и специални, да си спомните някого, да си спомните специално събитие в живота или просто да искате да изразите своят собствен стил. Независимо от причината, бижуто трябва да има значение за Вас или за човека, за когото го купувате.

Надяваме се, че това ръководство Ви е дало инструментите, за да създадете свой собствен стил, базиран на това, което подхожда най-добре на Вашия тон на кожата. Независимо дали е пръстен, висулка или чифт обеци, всяко специално бижу, което придобиете, трябва да излъчва Вашата уникална светлина.

Кои тонове на бижутата подхождат най-много на Вашата кожа? 

Вече не е грешка да смесвате метали, но истината е, че някои аксесоари изваждат най-доброто от цвета на очите, косата и кожата Ви повече от други. Този експертен съвет е безценен, особено когато купувате онлайн.

Розовото злато изглежда уникално, но наистина ли Ви отива? Трябва ли да си купите тази огърлица, която е от сребро или жълто злато? Такива са дилемите при закупуване на бижута онлайн, особено когато нямате възможност да се видите в огледалото. 

Подобно на грима, можете да използвате бижута, за да подчертаете красотата Ви. Играта на различни метали и скъпоценни камъни върху кожата, цвета на косата и цвета на очите може да озари естествените тонове на кожата Ви, да извади цветни петна в очите Ви и да комплиментира цвета на косата Ви.

Кой метален тон подхожда най-много на Вашия тип кожа? 

Светла кожа с червени подтонове – по-добре стойте далеч от розовото злато, тъй като то ще подчертае розовия подтон на кожата Ви. Докато среброто може да изглежда много свежо на много бледа кожа, особено на тези, които също имат бледа или руса коса.

Светла кожа с блед отенък - 18-каратово злато върху много бледа кожа може би няма да стои много добре. Вместо това Ви препоръчваме да изберете 9-каратово или 14-каратово злато или бяло злато, за да поддържате много светлата кожа да изглежда сияйна, а не пастообразна. Среброто също е много впечатляващо на много бледи тонове на кожата.

Леко тъмна, маслинова или средиземноморска кожа – Ако имате такава кожа, Вие наистина сте благословени откъм избора на бижута от различни метали. За късмет можете да носите почти всеки метал и бижу и да изглеждате ласкателно.

Арабски или африкански свят: тъмна кожа - имате късмет – всеки метал ще изглежда поразително, въпреки че среброто може малко да се загуби при по-тъмна кожа, особено под формата на фини бижута. Златото наистина идва в сила, макар и при по-тъмни тонове на кожата.

Кожа на югоизточна Азия - класическо злато стои поразително върху азиатска кожа. Розовото злато също придава мекота на този тон на кожата.

Има ли тип или топове кожа, които буквално могат да носят всички видове метал? 

Топлите тонове на кожата наистина могат да носят всеки метал от розово, жълто или бяло злато до сребро. Това включва пълния спектър от тонове на кожата от маслинена до тъмна африканска кожа.

Трябва ли да се вземе под внимание цвета на очите при избора на бижута? 

Цветът на очите е по-свързан с видовете камъни, носени върху кожата. Кехлибарените цветове на очите са ослепителни с камък аметист. За светлите очи сините или зелени камъни като сапфири, топаз или тюркоаз са безсмислени. Гранатите и по-тъмните камъни срещу лешникови и кафяви очи са много примамливи.